U bent hier

Speureneuzen

Op 4 maart 2014 start onze jaarlijkse speurcursus.

Wat houdt dit leuk neuswerk in ?

In 10 lessen (10 opeenvolgende weken) leert je hond de beginselen van speurwerk. Het echte uitwerken van sporen (tracking of trailing) is binnen het kader van een hondenschool natuurlijk niet mogelijk. Daarom concentreren we ons op geurdetectie en geurdiscriminatie en houden we het wat spoorzoeken betreft op een korte inleiding en een eenmalige kennismaking.

Na het volgen van deze cursus heb je natuurlijk geen volleerde speurhond. Het is enkel een introductie. Bedoeling is dat je op eigen houtje of met een groepje zielsverwanten zelf iets opbouwt. Je kan individueel geurspelletjes doen met je hond, nu je weet hoe dit aan te pakken, of je kan een discipline kiezen. Jammer genoeg bestaat er in België nagenoeg niets voor mensen die recreatief speurwerk willen verrichten. Er is dus na deze cursus nog heel wat ruimte voor pionierswerk!

De cursus “Speureneuzen” wordt eens per jaar ingericht, in de lente (start begin maart) en het aantal deelnemers is beperkt tot 8. Je hond moet sociaal zijn en een zeker gehoorzaamheidsniveau beheersen (vrij kunnen werken, onmiddellijk komen op bevel, vlot een voorwerp kunnen terugbrengen). In principe worden geen honden jonger dan 9 maanden aanvaard. In geval van twijfel wordt een kleine test afgenomen. De cursus staat open voor alle cursisten van HS SLOEBER en is gratis. (er wordt wel en waarborg gevraagd, die je terug krijgt als de lessen regelmatig werden gevolgd). Behalve praktijklessen wordt er ook een theoretische basis gegeven en een keer gaan we ook op verplaatsing om op een geschikt terrein kennis te maken met de beginselen van spoorzoeken.

De lessen gaan door op dinsdagavond om 20u45 tot 21u45 (onder voorbehoud).

Wat leren onze Sloeberhonden tijdens de speureneuzen-cursus?

 Ze leren actief verwijzen (door apporteren) en passief verwijzen (liggen en tonen met de neus). We werken met houten stokjes en voor het aanleren van passief verwijzen met een poreus voorwerp.Na de 10 lessen zouden ze moeten in staat zijn:

  • een stokje met sterke baasgeur te herkennen tussen neutrale stokjes
  • een stokje met vluchtige baasgeur herkennen tussen neutrale stokjes
  • een stokje met een andere mensengeur herkennen tussen neutrale stokjes
  • een stokje met de geur van een welbepaalde persoon tussen stokjes met andere mensengeuren halen (dit blijkt zeer hoog gegrepen en lukt maar bij een enkele hond binnen het gegeven tijdsbestek)
  • een voorwerp met een getrainde geur (bv. vanille) zoeken op een grazig terrein
  • een voorwerp met een getrainde geur tussen neutraal geurende tegels verwijzen
  • de beginsels van een ‘verloren apport’

Verdere inlichtingen op het secretariaat HS SLOEBER of bij de verantwoordelijke instructeurs:

Veerle Coeckelberghs (veerle.coeckelberghs@ua.ac.be)

Marina Lenaerts  (lenaertsmarina@hotmail.com)

LET OP: tot 8 deelnemers beperkt. Volgorde van inschrijving telt.